Hoppa till innehåll

Melatonin Barn – Allt du behöver veta om melatonin till barn

Melatonin barn

Melatonin är ett hormon som naturligt produceras av kroppen och har en viktig roll i regleringen av sömn. Detta hormon hjälper oss att känna oss trötta på kvällen och att vakna upp på morgonen. På grund av dess effekt på sömncykeln har melatonin blivit alltmer populärt som en sömnförstärkare, särskilt för personer med sömnproblem. Melatonin används också ofta för att behandla jetlag, då det kan hjälpa kroppen att anpassa sig till nya tidzoner.

Men vad händer när det kommer till barn och melatonin? Är det säkert att ge melatonin till barn för att hjälpa dem att sova bättre? I det här blogginlägget kommer vi att undersöka vad forskningen säger om melatonin och barns sömn, samt titta närmare på användningen av melatonin för barn.

Hitta på sidan:

 1. Melatonin och sömn hos barn
 2. Är det säkert att ge melatonin till barn?
 3. Risker med melatonin för barn och ungdomar
 4. Viktig information om användningen av melatonin för barn och ungdomar
 5. Melatonin för barn är receptfritt

Läs mer om Melatonin:

Melatonin och sömn hos barn

Barn har olika sömnbehov beroende på ålder. Spädbarn sover i genomsnitt 14-17 timmar om dagen, medan tonåringar behöver cirka 8-10 timmars sömn per natt. Under de första åren i livet är sömnmönstren ofta oregelbundna och kan vara svåra att hantera för föräldrarna.

Melatoninproduktionen ökar naturligt när det blir mörkt, vilket hjälper oss att somna på kvällen. Barn producerar mindre melatonin än vuxna, vilket kan leda till att de har svårt att somna på kvällen. Detta kan orsaka sömnproblem för både barn och föräldrar.

Forskning visar att melatonin kan vara effektivt för att hjälpa barn att somna. En studie publicerad i Journal of Child Neurology fann att melatonin minskade tiden det tog för barn med autism att somna med 34 minuter. En annan studie publicerad i Journal of Clinical Sleep Medicine visade att melatonin var effektivt för att hjälpa barn med ADHD att somna snabbare.

Är det säkert att ge melatonin till barn?

Melatonin är ett naturligt hormon som kroppen själv producerar, och enligt American Academy of Pediatrics (AAP) anses det vara säkert för kortvarig användning. Men det är fortfarande viktigt att tänka på säkerheten vid användning av melatonin för barn.

Det finns inte tillräckligt med forskning om säkerheten vid långvarig användning av melatonin, särskilt hos barn. En studie publicerad i Journal of Clinical Sleep Medicine fann att höga doser av melatonin kunde orsaka biverkningar som huvudvärk och magont. AAP rekommenderar att melatonin endast ska användas under en kort period och endast under övervakning av en läkare.

Enligt läkemedelsverket bör barn och ungdomar ta melatonin under max 4 veckor åt gången.

Risker med melatonin för barn och ungdomar

Även om melatonin är en naturlig substans som produceras av kroppen, finns det vissa frågor kring användningen av melatonin för barn och ungdomar. En av de största frågorna är om det är säkert för barn och ungdomar att ta melatonin som ett tillskott. Även om det inte finns några allvarliga biverkningar av melatonin, kan det finnas några risker som är speciellt relevanta för barn och ungdomar.

Kan störa naturlig produktion av Melatonin

En av dessa risker är att melatonin kan störa den naturliga produktionen av hormonet i kroppen. Hos barn och ungdomar är produktionen av melatonin ofta fortfarande under utveckling, och det är därför viktigt att inte störa den naturliga produktionen av hormonet. Dessutom är det inte känt hur användningen av melatonin påverkar hjärnans utveckling hos barn och ungdomar.

Kan leda till beroende

En annan risk med användning av melatonin för barn och ungdomar är att det kan påverka deras sömn på lång sikt. Vissa studier har visat att användning av melatonin kan leda till att kroppen producerar mindre melatonin naturligt, vilket kan göra det svårare för barn och ungdomar att somna på egen hand. Detta kan i sin tur leda till att de blir beroende av melatonin för att somna, vilket kan vara ett problem på lång sikt.

Även om det finns vissa bekymmer med användningen av melatonin för barn och ungdomar, finns det också fördelar. En av de största fördelarna är att det kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten och hjälpa barn och ungdomar att somna snabbare. Det kan också vara till hjälp för barn och ungdomar som lider av jetlag eller andra sömnproblem på grund av förändringar i deras rutiner.

Viktig information om användningen av melatonin för barn och ungdomar

Innan man ger melatonin till ett barn eller en ungdom, är det viktigt att tala med en läkare eller en kvalificerad hälsovårdsleverantör. Läkaren kan hjälpa till att fastställa om melatonin är en lämplig behandling för barnets sömnproblem och ge råd om lämplig dosering och användning.

Detta bör man tänka på när man ger melatonin till barn och ungdomar:

 • Använd bara melatonin efter att ha pratat med en läkare eller annan kvalificerad hälsovårdsleverantör.
 • Starta med en låg dos av melatonin och öka gradvis om det behövs.
 • Ge melatonin minst 30 minuter innan barnet ska sova.
 • Undvik att ge för mycket melatonin, eftersom detta kan orsaka biverkningar.
 • Undvik att ge melatonin under en längre period, eftersom detta kan störa kroppens naturliga produktion av hormonet.
 • Håll alltid melatonin utom räckhåll för barn.

Melatonin kan ha biverkningar, särskilt när det tas i stora doser. Några vanliga biverkningar är yrsel, illamående och huvudvärk. Det kan också interagera med vissa mediciner, till exempel blodförtunnande medel och diabetesmediciner, så det är viktigt att tala med en vårdgivare innan du tar melatonintillskott.

Sammantaget kan melatonin vara ett bra verktyg för föräldrar och barn för att reglera sömnmönster, men det är viktigt att använda det på ett ansvarsfullt sätt och i samråd med en vårdgivare. Det ska aldrig ses som en ersättning för hälsosamma sömnvanor eller som ett sätt att lösa underliggande sömnproblem.

Melatonin för barn är receptfritt

Det är viktigt att notera att melatonin och melatonintillskott är receptfritt, både för barn och vuxna. En nackdel med receptfria läkemedel är att de inte täcks av högkostnadsskydd. Vill du komma undan billigt rekommenderar vi att du köper antingen melatonin receptfritt på nätet, eller väljer det billigare alternativet – Melatan.

Melatan är samma sak som Melatonin, med ett annat varumärkesnamn. Melatan finns att köpa receptfritt på nätet och är oftast billigare än Melatonin. Vill du läsa mer om Melatan kan du göra det här.

Slutsats

Sammanfattningsvis är melatonin ett hormon som produceras naturligt av kroppen för att reglera sömnmönster. Det kan vara ett användbart verktyg för föräldrar och barn som kämpar med sömnproblem, särskilt sådana som är relaterade till jetlag eller störningar i den cirkadiska rytmen. Det är dock viktigt att använda melatonin på ett ansvarsfullt sätt och i samråd med en vårdgivare, eftersom det kan ha biverkningar och interagera med vissa mediciner.

Förutom att överväga melatonintillskott kan föräldrar hjälpa sina barn att utveckla sunda sömnvanor genom att upprätta en konsekvent sömnrutin, skapa en sömnvänlig miljö och begränsa skärmtid före sängen. Genom att prioritera goda sömnvanor kan föräldrarna förbereda sina barn för en livslång hälsosam sömn och ett allmänt välbefinnande.

Källor: