Hoppa till innehåll

Spirulina vs. Chlorella – Vad är skillnaden?

Chlorella vs Spirulina

Ska man välja Chlorella eller Spirulina? Hälsotillskott har blivit alltmer populära bland människor som söker att förbättra sin hälsa och öka sin energi. Spirulina och Chlorella är två av de mest populära hälsotillskotten på marknaden idag, men många människor undrar vilken av dem som är bättre för deras hälsa. För att göra det lättare för dig att välja mellan Chlorella

Denna artikel kommer att undersöka skillnaderna mellan Spirulina och Chlorella och hjälpa dig att bestämma vilken som kan vara bäst för dig.

Vad är Spirulina vs Chlorella?

Spirulina och Chlorella är båda mikroalger som har använts som livsmedel i många kulturer runt om i världen i århundraden. Båda algerna är rika på näringsämnen och innehåller höga halter av protein, vitaminer och mineraler.

Spirulina

Spirulina är en blå-grön mikroalg som ofta säljs som ett hälsotillskott i form av pulver eller tabletter. Det är en av de mest näringsrika livsmedlen som finns och innehåller höga halter av protein, vitamin B12, järn och antioxidanter. Spirulina odlas vanligtvis i sötvattenmiljöer som dammar och reservoarer.

Chlorella

Chlorella är en grön mikroalg som också ofta säljs som ett hälsotillskott. Det innehåller höga halter av protein, vitaminer och mineraler, men är särskilt rikt på klorofyll. Chlorella odlas oftast i saltvattenmiljöer som dammar och reservoarer.

Fördelar med Sprilina Vs. Chlorella

Både Spirulina och Chlorella anses ha hälsobefrämjande egenskaper på grund av deras näringsprofil. Här är några av de potentiella hälsofördelarna som är förknippade med varje alg.

Spirulina

 • Stärker immunförsvaret: Spirulina innehåller höga halter av antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot skador från fria radikaler och stärka immunförsvaret.
 • Förbättrar träning: Spirulina anses kunna öka uthållighet och minska muskeltrötthet, vilket kan göra den till en användbar tillskott för idrottare och människor som tränar regelbundet.
 • Sänker blodsockret: Vissa studier har visat att Spirulina kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna och förbättra insulinresistens hos personer med typ 2-diabetes.
 • Bekämpar inflammation: På grund av sitt höga innehåll av antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar anses Spirulina kunna hjälpa till att minska inflammation i kroppen.

Chlorella

 • Rik på näringsämnen: Precis som Spirulina är Chlorella fullpackad med näringsämnen som kroppen behöver. Det är en utmärkt källa till protein, järn, vitamin C och B-vitaminer.
 • Stödjer immunsystemet: Chlorella har visat sig ha immunmodulerande effekter, vilket innebär att det kan hjälpa till att balansera och stärka immunsystemet.
 • Avgiftande effekt: Chlorella anses ha avgiftande egenskaper, vilket kan hjälpa till att eliminera tungmetaller och andra gifter från kroppen.
 • Stödjer hjärthälsan: Forskning har visat att Chlorella kan ha positiva effekter på hjärthälsan genom att sänka höga kolesterolnivåer och blodtryck.

Skillnaderna mellan Spirulina och Chlorella

Nedan går vi igenom de främsta skillnaderna mellan Chlorella vs Spirulina.

Näringsinnehåll

Både Spirulina och Chlorella är rika på näringsämnen och innehåller höga halter av protein, vitaminer och mineraler. Men det finns några skillnader i deras specifika näringsinnehåll.

Spirulina innehåller högre halter av protein, vitamin B12 och järn än Chlorella. Spirulina är också högre i antioxidanter, som hjälper till att skydda kroppen mot fria radikaler. Chlorella är däremot särskilt rik på klorofyll, som kan hjälpa till att rena kroppen.

Om du lider av järnbrist eller b12 brist är alltså Spirulina ett bättre alternativ.

Chlorella vs Spirulina – Jämförelsetabell

NäringsämneChlorellaDRISpirulinaDRI
Kalorier417 kcal290 kcal
Protein58 g46-56 g57 g46-56 g
Fett13 g8 g
Kolhydrater23 g130 g23 g130 g
Fiber7 g38 g3,6 g38 g
Vitamin A8850 IU900-3000 IU23000 IU900-3000 IU
Vitamin C230 mg75-90 mg1,9 mg75-90 mg
Vitamin E22 mg15 mg5 mg15 mg
Vitamin K102 µg120 µg25 µg120 µg
Tiamin (B1)1,4 mg1,2 mg2,4 mg1,2 mg
Riboflavin (B2)3,7 mg1,3-1,6 mg3,7 mg1,3-1,6 mg
Niacin (B3)11 mg14-16 mg12 mg14-16 mg
Vitamin B61,4 mg1,3-1,7 mg0,4 mg1,3-1,7 mg
Folat320 µg400 µg94 µg400 µg
Vitamin B1270 µg2,4 µg84 µg2,4 µg
Pantotensyra (B5)1,3 mg5 mg0,6 mg5 mg
Kalcium220 mg1000-1300 mg120 mg1000-1300 mg
Järn130 mg8-18 mg28 mg8-18 mg
Magnesium314 mg310-420 mg195 mg310-420 mg
Fosfor1060 mg700 mg118 mg700 mg
Kalium1090 mg2000-3400 mg1363 mg2000-3400 mg
Natrium800 mg1500-2300 mg1040 mg1500-2300 mg
Zink3,3 mg8-11 mg2 mg8-11 mg
Koppar0,9 mg0,9 mg0,2 mg0,9 mg
Mangan1,5 mg1,8-2,3 mg0,5 mg1,8-2,3 mg

Jod: Spirulina innehåller en hög mängd jod, vilket är viktigt för sköldkörteln, medan Chlorella inte innehåller lika mycket jod.

Selen: Både Spirulina och Chlorella innehåller selen, vilket är en antioxidant som skyddar cellerna från skador. DRI för selen är 55 mikrogram per dag för vuxna.

Klorofyll: Chlorella innehåller mer klorofyll än Spirulina, vilket ger den dess karakteristiska gröna färg. Klorofyll är en antioxidant och anses ha antiinflammatoriska egenskaper.

Smak och utseende

Spirulina och Chlorella har båda en speciell smak och kan ta lite tid att vänja sig vid. Spirulina har en något söt och nötaktig smak medan Chlorella kan smaka något bittert.

Utseendemässigt är Spirulina en blå-grön färg och odlas vanligtvis i små, trådlika kluster. Chlorella är en mörkare grön färg och odlas oftast som individuella celler.

Odling

Spirulina odlas vanligtvis i sötvattenmiljöer som dammar och reservoarer. Den kan också odlas inomhus i speciella tankar. Chlorella odlas oftast i saltvattenmiljöer, men kan också odlas i sötvatten

Båda algerna kan också köpas som kosttillskott i form av tabletter, kapslar eller pulver. Men vilken av dessa superfoods är egentligen bäst för din hälsa? I den här artikeln kommer vi att gå igenom skillnaderna mellan Spirulina och Chlorella och förklara vilken som kan vara bäst för just dig.

Näringsämnen

Både spirulina och chlorella är rika på näringsämnen, men de har olika näringsprofil. Spirulina är rik på protein, vitamin B12 och järn, medan chlorella innehåller mer klorofyll, omega-3 och zink. Spirulina innehåller också mer essentiella aminosyror än chlorella.

En studie som publicerades i tidningen ”Nutrition Research and Practice” jämförde näringsinnehållet i spirulina och chlorella. Resultaten visade att spirulina hade högre halter av protein, järn, tiamin, riboflavin och niacin än chlorella. Däremot innehöll chlorella mer kalcium, magnesium och zink än spirulina.

Avgiftande egenskaper

Både spirulina och chlorella har avgiftande egenskaper och kan hjälpa till att rensa kroppen från gifter och andra skadliga ämnen. Chlorella har en förmåga att binda till tungmetaller och andra gifter i kroppen och hjälpa till att transportera dem ut ur kroppen.

Spirulina har också avgiftande egenskaper, men det har visats att chlorella har en större förmåga att avlägsna tungmetaller från kroppen än spirulina. En studie publicerad i tidningen ”Chemosphere” visade att chlorella hjälpte till att avlägsna bly från kroppen bättre än spirulina.

Matsmältning

Både spirulina och chlorella kan vara bra för matsmältningen, men de fungerar på olika sätt. Chlorella är rik på fiber, vilket kan hjälpa till att öka mängden goda bakterier i tarmen och förbättra tarmhälsan.

Spirulina har däremot visat sig vara bra för att minska inflammation i tarmen. En studie publicerad i ”Journal of Medicinal Food” visade att spirulina hade antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att förhindra inflammation i matsmältningssystemet.

Energinivåer

Både spirulina och chlorella har använts för att öka energinivåerna och minska trötthet. Spirulina har visat sig öka energinivåerna hos äldre personer, medan chlorella har visat sig öka energinivåerna hos unga idrottare.

Båda Spirulina och Chlorella inhåller Klorofyll

Klorofyll är en växtfärg som är avgörande för växtens fotosyntesprocess och ger också en rad hälsofördelar för människor som konsumerar den.

Både spirulina och chlorella innehåller höga nivåer av klorofyll, men chlorella anses ha en högre koncentration av denna fördelaktiga förening.

Rika på Protein

En annan fördel med chlorella är dess höga proteininnehåll. Chlorella innehåller ca 60% protein, vilket gör det till en utmärkt källa för vegetarianer och veganer som vill öka sitt proteinintag.

Å andra sidan innehåller spirulina ca 50-70% protein beroende på växtens ursprung och odling.

Spirulina är mild medans Chlorella har en gräsaktig smak

Chlorella och spirulina skiljer sig också åt i smak och textur. Chlorella har en gräsaktig smak och är mer fiberrik än spirulina.

Spirulina, å andra sidan, är vanligtvis mer lätt att konsumera, med en mildare smak och en mjukare textur som gör att den lätt kan blandas med andra ingredienser i smoothies och drycker.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har både spirulina och chlorella imponerande hälsofördelar och båda är utmärkta tillskott till en hälsosam kost. Valet mellan de två beror på dina personliga behov och preferenser.

Källor:

 1. Watanabe F, Katsura K, Takenaka S, et al. Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002;48(5):325-331.
 2. Dillon JC, Phuc AP, Dubacq JP. Nutritional value of the alga Spirulina. World Rev Nutr Diet. 1995;77:32-46.
 3. Selmi C, Cocchi CA, Lanfredini M, et al. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol. 2011;8(3):248-254.
 4. Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001;7(3):79-91.