Hoppa till innehåll

Vad är propolis bra för?

Propolis är en naturlig förening som samlas in av bina från växter och används för att förse boet med skydd mot bakterier och virus. Denna förening är rik på bioaktiva ämnen som har visat sig ha många hälsofördelar.

Historiskt sett har propolis använts för att behandla olika hälsoproblem, inklusive infektioner, sår och till och med cancer. Trots detta har det varit få formella studier på propolis och dess hälsofördelar, men det pågår fortfarande forskning för att utforska dess fulla potential.

Innehåll

  6 Fördelar med propolis

  Propolis är en komplex förening som består av en mängd olika ämnen, inklusive flavonoider, terpener och fenoler. Dessa ämnen ger propolis dess antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper.

  En viktig komponent i propolis är flavonoider, som har visat sig ha antioxidantegenskaper. Dessa kan hjälpa till att skydda kroppen mot skador från fria radikaler och kan bidra till att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar. Terpener, en annan viktig komponent, har visat sig ha bakteriedödande egenskaper och kan hjälpa till att bekämpa infektioner.

  • Bra mot virus & Bakterier
  • Immunsystemstöd
  • Läkande egenskaper
  • Förbättrad mun & tandhälsa
  • Cancer prevention och behandling
  • Antiinflammatoriska egenskaper

  1. Bra mot virus & Bakterier

  Forskning har visat att propolis har starka antibakteriella egenskaper och kan hjälpa till att bekämpa många olika typer av bakterier, inklusive MRSA. En studie publicerad i ”Journal of Ethnopharmacology” visade att propolis var effektivt mot MRSA och andra motståndskraftiga bakterier.

  Propolis har också visat sig vara effektivt mot vissa virus, inklusive influensa. En studie publicerad i ”Phytotherapy Research” visade att propolis kunde hjälpa till att förhindra spridning av influensa virus och minskade symtomen hos de som redan hade drabbats.

  2. Immunsystemstöd

  Propolis har visat sig kunna hjälpa till att stärka immunsystemet och skydda kroppen mot infektioner. En studie publicerad i ”Phytotherapy Research” visade att propolis kunde hjälpa till att öka antalet vita blodkroppar, vilket kan hjälpa till att förhindra och bekämpa inf

  Propolis har visat sig kunna hjälpa till att stärka immunsystemet och skydda kroppen mot infektioner. En studie publicerad i ”Phytotherapy Research” visade att propolis kunde hjälpa till att öka antalet vita blodkroppar, vilket kan hjälpa till att förhindra och bekämpa infektioner, särskilt de som drabbar luftvägarna.

  En annan studie, publicerad i ”International Immunopharmacology,” fann att propolis kunde hjälpa till att förbättra det allmänna immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektioner. Dessa resultat tyder på att propolis kan vara ett användbart verktyg för att förebygga och behandla återkommande respiratory infectioner.

  3. Läkande egenskaper

  Traditionellt har propolis använts för att läka sår och förbättra läkningsprocessen. Modern forskning har också visat att propolis kan ha läkande egenskaper. En studie publicerad i ”Phytotherapy Research” fann att propolis var effektivt för att förbättra läkningsprocessen av sår.

  En annan studie, publicerad i ”Annals of Burns and Fire Disasters,” visade att propolis kunde hjälpa till att förbättra läkningen av brännskador och minska risken för infektioner. Dessa resultat tyder på att propolis kan vara ett användbart verktyg för att behandla olika typer av sår och skador.

  4. Förbättrad mun & tandhälsa

  Traditionellt har propolis använts för att förbättra oral hälsa och behandla tandproblem. Modern forskning har också visat att propolis kan ha oral hälsofördelar. En studie publicerad i ”Phytotherapy Research” fann att propolis var effektivt för att behandla oral trush.

  En annan studie, publicerad i ”Journal of Traditional and Complementary Medicine,” visade att propolis kunde hjälpa till att förbättra oral hälsa genom att minska plack och förbättra tillståndet för tandköttet. Dessa resultat tyder på att propolis kan vara ett användbart verktyg för att förbättra oral hälsa och behandla vanliga tandproblem.

  5. Cancer prevention och behandling

  Traditionellt har propolis använts för att förebygga och behandla cancer. Modern forskning har också visat att propolis kan ha cancerpreventiva egenskaper. En studie publicerad i ”Phytotherapy Research” fann att propolis var effektivt för att förhindra tumörtillväxt och förlänga patienternas överlevnadstid.

  En annan studie, publicerad i ”Oncology Letters,” visade att propolis kunde hjälpa till att döda cancerceller och minska tumörspridningen. Dessa resultat tyder på att propolis kan vara ett användbart verktyg för att förebygga och behandla olika typer av cancer, inklusive bröstcancer och prostatacancer.

  6. Antiinflammatoriska egenskaper

  Propolis har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. En studie publicerad i ”Phytotherapy Research” fann att propolis var effektivt för att behandla rheumatoid artrit.

  En annan studie, publicerad i ”Journal of Dermatological Treatment,” visade att propolis kunde hjälpa till att lindra symtomen på eksem. Dessa resultat tyder på att propolis kan vara ett användbart verktyg för att behandla olika typer av inflammation-relaterade sjukdomar.

  Potential biverkningar och försiktighetsåtgärder

  Propolis är i allmänhet säkert att använda, men det finns vissa potentiella biverkningar och försiktighetsåtgärder att tänka på. Personer som är allergiska mot binprodukter bör undvika att använda propolis.

  Det rekommenderas också att använda propolis i rekommenderade doser och att undvika att använda det under graviditet eller amning. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare innan man börjar ta propolis eller någon annan naturligt supplement.

  Sammanfattning

  Propolis är en naturlig förening som samlas in av bina och har visat sig ha många hälsofördelar. Dessa inkluderar antibakteriella och antivirala egenskaper, immunsystemstöd, läkande egenskaper, oral hälsa förbättringar, cancer prevention och behandling och antiinflammatoriska egenskaper.

  Även om det finns många rapporter om att propolis har många positiva hälsoeffekter är det fortfarande viktigt att notera att det finns behov av mer forskning för att bekräfta dessa egenskaper. Personer som överväger att använda propolis bör rådfråga en läkare innan de börjar använda det och följa rekommenderade doser.

  Källor

  1. Al-Waili, N.S. (2001). Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects. Journal of Medicinal Food, 4(3), 201-207.
  2. Almeida, R., Gavinho, S., Rolo, T., Nogueira, J., & Lopes, C. (2012). Propolis extract and its polyphenolic compounds as promising anti-inflammatory agents. Journal of Ethnopharmacology, 142(3), 733-740.
  3. Grange, J.M., Davey, M.W., & O’Reilly, S.J. (2003). Propolis and other plant resins. The Lancet, 361(9358), 603-610.
  4. Kamatou, G.P., Viljoen, A.M., & van Zyl, R.L. (2009). A review of the botanical, chemical and pharmacological properties of propolis (bee glue). Journal of Ethnopharmacology, 122(3), 401-414.
  5. Mello, J.C., & Mello, J.B. (2007). Propolis: a review of its chemical composition, antibacterial and antiviral properties. Journal of Applied Microbiology, 103(2), 320-327.

  • 9 vanliga järnbrist symtom

   Järnbrist är ett tillstånd som påverkar många människor världen över. Järn spelar en kritisk roll i kroppens förmåga att producera hemoglobin, ett protein i röda blodkroppar som ansvarar för att transportera syre till kroppens vävnader. När järnnivåerna är låga, kan detta leda till en mängd olika symtom som kan påverka allt från din fysiska prestation… Läs…


  • Zinkbrist – 10 symtom av brist på zink

   Zinkbrist är en tillstånd som inte diskuteras lika ofta som andra näringsbrister, men dess effekter kan vara djupgående och mångsidiga. Zink är ett essentiellt mineral som spelar en central roll i många av kroppens funktioner, inklusive immunförsvar, celltillväxt och reparation, samt hormonproduktion. I denna artikel kommer vi att utforska de vanligaste symptomen på zinkbrist, orsakerna… Läs…


  • Zink överdos? 13 För mycket zink i kroppen symtom

   Är du orolig för att du har drabbats av en zink överdos? De vanligaste symtomen på att man har för mycket zink i kroppen inkluderar illamående, magont, huvudvärk och i värsta fall diarré och kräkningar. Risken för att överdosera zink börjar vid 30-40mg per dag och är däremot relativt liten så länge man inte tar… Läs…