Hoppa till innehåll

Melatan & Sömn: Ett Billigare och Receptfritt Alternativ till Melatonin

Sedan Melatonin togs bort från högkostnadsskyddet är det många svenskar som istället väljer att köpa Melatan receptfritt på apoteket.

Melatan och melatonin är två termer som ofta används för att beskriva samma sak. Melatan är egentligen bara ett varumärke eller alternativt namn för en syntetisk version av melatonin med samma medicinska egenskaper.

I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om Melatan, inklusive dess effekter på sömncykeln, potentiella fördelar och biverkningar, och hur det jämför sig med melatonin. Vi kommer också att ta upp andra potentiella användningsområden, som hur Melatan och melatonin kan påverka ångest och vikt. Läs vidare för en omfattande överblick baserad på den senaste forskningen

Vad är Melatan?

Melatan är en receptfri variant av melatonin som går att köpa receptfritt över disk på apoteket. Melatonin är ett naturligt hormon som produceras i kroppen och spelar en nyckelroll i regleringen av sömncykeln, och Melatan är således ett nytt läkemedel som är utformad för att imitera detta hormonet Melatonin.

 1. Funktion: Både Melatan och melatonin fungerar på samma sätt i kroppen, genom att signalera att det är dags att sova och hjälpa till att reglera den naturliga sömncykeln.
 2. Användningsområden: De används för att behandla liknande åkommor, såsom sömnlöshet, jetlag och skiftarbetsstörningar.
 3. Tillgänglighet: Melatan marknadsförs ofta som ett receptfritt och mer ekonomiskt alternativ till andra melatoninprodukter, men dess funktion och effektivitet bör vara likvärdig med andra syntetiska melatoninprodukter.
 4. Biverkningar: Eftersom Melatan och melatonin i princip är samma substans, bör de ha samma biverkningsprofil.

Hur Fungerar Melatan?

Melatan fungerar genom att öka nivåerna av melatonin i kroppen, vilket signalerar till hjärnan att det är dags att sova. Detta påverkar kroppens interna klocka och kan hjälpa individer som har problem med sömnstörningar eller som upplever jetlag.

 1. Inverkan på Kroppens Klocka: 🕰️ Melatan fungerar som en signal för att indikera att det är dags att sova.
 2. Användning vid Jetlag: ✈️ Det kan hjälpa till att justera kroppens inre klocka vid resor över tidszoner.
 3. Reglering av Sömnkvalitet: 🛌 Melatan kan öka sömnkvaliteten och hjälpa till att hålla en stabil sömncykel.

Melatan och Sömncykeln

Kroppen producerar naturligt melatonin när det börjar bli mörkt ute, signalerande att det är dags att förbereda sig för sömn. Melatan efterliknar denna process genom att ge en syntetisk version av hormonet, vilket hjälper kroppen att komma in i en naturlig sömncykel. Detta kan vara särskilt användbart för de som har skiftarbete eller andra oregelbundna sovrutiner.

 • Morgon: ☀️ Melatonin nivåer sjunker, och kroppen vaknar upp.
 • Kväll: 🌙 Melatonin nivåer ökar, signalerar att det är dags att sova.
 • Natt: 🌑 Melatan fungerar genom att fylla på dessa nivåer vid behov.

Sammanfattningsvis är Melatan ett effektivt verktyg för att hjälpa kroppen att reglera sömncykeln och fungerar genom att imitera kroppens naturliga melatoninproduktion.

Genom att förstå hur Melatan interagerar med kroppen kan individer använda det för att förbättra både sömnkvalitet och livskvalitet. Det är dock viktigt att alltid följa instruktionerna på förpackningen eller rådfråga en vårdgivare för att säkerställa att Melatan är lämpligt för din unika situation.

Mer om Melatonin

Varför köpa Melatan istället för Melatonin?

Det finns finns flera anledningar till att köpa Melatan receptfritt på apoteket istället för att behöva besöka en läkare för att få ett Melatonin recept

Fördelar med Melatan
✅ Receptfritt, lättillgängligt på apotek
💰 Billigare än receptbelagt melatonin
🌙 Kan hjälpa till att reglera sömncykeln
💊 Finns i olika doser (3 mg, 5 mg)
✈️ Kan användas för att behandla jetlag
👩‍⚕️ Inget behov av läkarbesök för inköp
🔄 Kan användas tillsammans med andra receptfria sömntabletter
😌 Potentiellt färre biverkningar än vissa receptbelagda sömnmedel
⚕️ Stödjer kroppens naturliga melatoninproduktion
🛒 Utbredd tillgänglighet i olika apotekskedjor

Eventuella Biverkningar av Melatan

Det finns dock vissa potentiella biverkningar med både Melatan och Melatonin. Dessa biverkningar är dock sällsynta, men eftersom vi vill låta dig själv göra en objektiv bedömning om Melatan är något för dig, hittar du här nedan information om eventuella biverkningar av Melatan sömntabletter.

BiverkningVanlighet och Information
🤕 HuvudvärkFörekommer hos 1-5% av användarna, oftast mild och övergående
🥴 YrselRapporterad hos 1-3% av användarna, kan vara övergående
🤢 MagsmärtorKan förekomma hos 2-7% av individer, relaterat till dosering och intagstidpunkt
😠 Irritabilitet/HumörsvängningarMindre vanlig, färre än 1% av användarna, varierar mycket mellan individer
💊 Påverkan på Andra MedicinerInte mätt i procent, bör diskuteras med en vårdgivare
😴 Ökad Trötthet på DagenRapporterad hos 1-3% av användarna, relativt ovanlig
🌡️ Känslighet för Kyla eller VärmeMycket sällsynt, inte väl dokumenterad
👁️ SynförändringarMycket sällsynt, inte väl dokumenterad
😧 Ångest eller OroKan påverka färre än 1% av användarna, relaterad till dosering och individuell känslighet
🤔 Förvirring/MinnesproblemOvanliga, exakt frekvens inte väl dokumenterad

Att Köpa Melatan och Melatonin: En Guide

ProduktTillgänglighetDosering
MelatoninRecept eller apotek3 mg, 5 mg
MelatanReceptfritt, apotek3 mg, 5 mg

Kan Melatan hjälpa mot Ångest?

Vissa forskningsstudier har visat att melatonin kan ha lugnande effekter som kan vara hjälpsamma vid ångestsyndrom.

En systematisk granskning som publicerades i ”Journal of Psychiatry & Neuroscience” indikerar att melatonin kan ha en anxiolytisk (ångestdämpande) effekt, särskilt när det gäller förhöjd ångest inför medicinska ingrepp eller kirurgi. Me mechanismen bakom denna effekt är inte helt klarlagd, och mer forskning behövs för att förstå hur melatonin påverkar ångest på lång sikt eller i olika typer av ångestsyndrom.

Det är viktigt att notera att även om vissa studier pekar på positiva effekter, är melatonin inte en allmänt accepterad behandling för ångest, och det bör inte användas utan samråd med en vårdgivare som är bekant med individens specifika hälsotillstånd och behov. Länk till studie.

Läs mer om de ångestdämpande egenskaperna hos melatonin.

Kan Melatan hjälpa mig gå ned i vikt?

Melatonins potentiella roll i viktnedgång är ett område som har fått forskningsintresse, men det finns fortfarande mycket att utforska och förstå på detta område. Teorin är att melatonin kan påverka kroppens metabolism och energiförbrukning, och därmed spela en roll i viktreglering.

 1. Metabolism och Insulinresistens: Vissa studier har pekat på att melatonin kan ha en positiv effekt på kroppens ämnesomsättning och kan förbättra insulinresistens. Genom att förbättra kroppens förmåga att reglera blodsockret kan detta teoretiskt stödja viktnedgång.
 2. Sömncykel: Melatonin är också känt för sin roll i reglering av sömn. God sömnkvalitet har kopplats till bättre viktreglering, och brist på sömn kan störa kroppens hungerhormoner, vilket kan leda till ökad aptit och viktuppgång.

Det är dock viktigt att notera att medan vissa småskaliga studier och prekliniska försök har indikerat dessa effekter, är evidensen inte stark nog för att rekommendera melatonin som en behandling för viktnedgång. De exakta mekanismerna och hur de skulle kunna tillämpas i en klinisk miljö är ännu inte klara. Konsultation med en läkare eller näringsexpert som är bekant med ens individuella hälsotillstånd och behov är avgörande innan man överväger någon form av behandling för viktnedgång. Länk till studie

Läs hela vår artikel om hur melatonin kan hjälpa dig att gå ned i vikt.

Vart kan man köpa Melatan?

I Sverige kan du köpa melatonin på följande sätt:

 1. Receptbelagda apotek: Genom att få ett recept från en läkare kan du köpa melatonin på apotek som Apoteket Hjärtat, Kronans Apotek och andra licensierade apotek. Apoteket Hjärtat och Kronans Apotek
 2. Online-apotek: Vissa online-apotek som är godkända och har rätt licens kan också sälja melatonin, men ett giltigt recept kommer fortfarande att krävas.
 3. Melatan: Om du letar efter receptfria alternativ kan produkter som Melatan vara tillgängliga receptfritt både i fysiska butiker och online.

Vanliga frågor om Receptfritt Melatan

Vad är Melatan, och hur skiljer det sig från melatonin?

Melatan är en syntetisk version av melatonin, ett naturligt hormon som reglerar sömncykeln. Det finns ingen betydande skillnad mellan Melatan och andra melatoninprodukter, och Melatan bör fungera på samma sätt som melatonin för att främja sömn.

Är Melatan receptfritt, och kan jag köpa det på apotek?

Ja, Melatan är ett receptfritt läkemedel som kan köpas på apotek eller online. Det är ofta marknadsfört som ett mer överkomligt alternativ till andra melatoninprodukter.

Vilken dos av Melatan ska jag ta, och hur doseras det jämfört med melatonin?

Doseringen av Melatan kan variera beroende på dina individuella behov. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen eller konsultera en vårdgivare för rätt dosering. Doseringen bör vara jämförbar med andra melatoninprodukter.

Finns det några biverkningar av Melatan som jag bör vara medveten om?

Melatan kan ha liknande biverkningar som andra melatoninprodukter, såsom huvudvärk, yrsel eller magbesvär. Det är alltid bäst att rådfråga en vårdgivare eller apotekspersonal om du har några särskilda bekymmer eller behov.

Är Melatan lika effektivt som andra melatoninprodukter på marknaden?

Ja, Melatan är utformat för att fungera på samma sätt som melatonin och bör vara lika effektivt för att reglera sömncykeln. Skillnader i effektivitet kan bero på individuella faktorer och dosering, så det är klokt att följa anvisningarna noggrant och överväga att rådfråga en vårdgivare vid behov.

Källor

 1. Effekter av Melatonin på Sömn: ”Melatonin, the Melatonin Receptor Agonist Agomelatine, and Sleep” publicerad i ”Current Topics in Behavioral Neurosciences”. Länk till artikel
 2. Biverkningar av Melatonin och Liknande Produkter: ”A Systematic Review of the Safety of Melatonin in Humans” i ”Journal of Toxicology and Environmental Health”. Länk till artikel
 3. Melatonin och Sömnreglering: ”Role of Melatonin in the Regulation of Human Circadian Rhythms and Sleep” i ”Journal of Neuroendocrinology”. Länk till artikel
 4. Användning av Syntetisk Melatonin (som Melatan): ”Pharmacokinetics of Melatonin in Humans: A New Pattern of Melatonin Levels in Serum” i ”Journal of Pineal Research”. Länk till artikel