Hoppa till innehåll

B12 brist symtom, orsaker & åtgärder

Vitamin B12, eller kobalamin, är ett essentiellt vitamin som kroppen inte producerar på egen hand, så det måste tillföras genom kosten. Det spelar en vital roll i många kroppsfunktioner, inklusive produktionen av röda blodkroppar och cellmetabolism.

B12 har en direkt relation med hjärnans funktion och kan påverka humör och minne. Brist på detta vitamin kan leda till kronisk trötthet och depressiva tillstånd. För gravida kvinnor är B12 särskilt viktigt, eftersom en brist kan påverka fostrets utveckling.

Även om brist på B12 kan ha allvarliga hälsoeffekter, är det förhållandevis enkelt att tillföra genom kosten. För vegetarianer och veganer finns det specifika tillskott och berikade livsmedel som säkerställer att de får den mängd de behöver.

Symtom vid B12 Brist

Symtomen på B12-brist kan vara subtila och svåra att koppla direkt till bristen. Initialt kan symptomen inkludera trötthet, svaghet och en brist på energi. Med tiden kan dessa symtom utvecklas till mer allvarliga problem som minnesförlust, förvirring och domningar.

För de som är i riskzonen för B12-brist, inklusive äldre och de som följer en strikt vegetarisk eller vegansk diet, kan regelbundna kontroller vara viktiga för att tidigt upptäcka och behandla eventuell brist.

Behandling av B12-brist kan vara en enkel process, men det kräver en korrekt diagnos. Ignorera inte symtomen, eftersom obehandlad B12-brist kan leda till permanenta skador på nervsystemet och andra allvarliga hälsoproblem.

10 Vanliga B-12 brist symtom

 1. Trötthet och Svaghet: B12 hjälper i produktionen av röda blodkroppar. Brist kan leda till anemi och därmed trötthet och svaghet.
 2. Förlust av Aptit: Många med B12-brist upplever en minskad aptit, vilket kan leda till viktförlust.
 3. Förvirring och Minnesförlust: Brist på B12 kan påverka nervsystemet och leda till problem med minnet.
 4. Domningar och Stickningar i Händer och Fötter: Detta är ofta ett tidigt tecken på brist.
 5. Andningssvårigheter och Yrsel: B12 påverkar syretransporten i blodet.
 6. Synproblem: Brist kan skada nerven i ögat.
 7. Hög Temperatur: Ibland upplever individer feberliknande symtom.
 8. Gula eller Bleka Hud: Detta kan vara ett tecken på anemi.
 9. Förändringar i Rörligheten: Detta inkluderar svårigheter att gå och koordinera rörelser.
 10. Mood Swings: B12 påverkar hjärnans funktion och kan påverka humöret.

Orsaker till B12-Brist

Brist på B12 kan bero på en rad olika faktorer. Det kan vara ett resultat av en kost som inte inkluderar tillräckligt med B12-rika livsmedel, som kött och mejeriprodukter. Vegetarianer och veganer är särskilt utsatta för detta.

För vissa individer kan bristen vara ett resultat av medicinska tillstånd som påverkar upptaget av B12, såsom atrofisk gastrit eller perniciös anemi. Vissa mediciner kan också påverka kroppens förmåga att ta upp B12.

Slutligen kan brist på B12 även vara en åldersrelaterad fråga. Äldre människor kan ha svårare att absorbera detta vitamin, vilket gör dem mer benägna att utveckla brist.

 1. Dålig Kost: B12 finns mest i animaliska produkter. Veganer och vegetarianer kan behöva tillskott.
 2. Perniciös Anemi: Kroppen kan inte absorbera B12 på grund av brist på intrinsic factor i magen.
 3. Ålder: Kroppens förmåga att absorbera B12 kan minska med åldern.
 4. Vissa Mediciner: Vissa mediciner kan minska B12-absorptionen.

Hur man behandlar B12 Brist

Behandling av B12-brist beror på orsaken. Om bristen är dietrelaterad, kan en förändring i kosten eller tillägg av B12-tillskott vara tillräckligt. Detta kan inkludera att äta mer B12-rika livsmedel eller att ta B12-tabletter.

För de med medicinska tillstånd som hindrar absorptionen av B12, kan injektioner vara nödvändiga. Dessa injektioner administreras vanligtvis av en vårdgivare och kan vara en effektiv behandling för allvarlig brist.

Oavsett orsak, en tidig diagnos och behandling av B12-brist är avgörande för att förhindra permanenta skador. Regelbundna blodprov och övervakning av symptomen kan säkerställa att behandlingen är effektiv.

 1. Ät Mer B12-rika Livsmedel: Ägg, mjölk, kött och skaldjur är bra källor till B12.
 2. Ta Tillskott: Om kosten inte räcker, överväg B12-tillskott. Rådgör med en läkare först.
 3. Gå på Regelbundna Kontroller: Uppföljning med din läkare kan hjälpa dig att upptäcka och hantera brist tidigt.
 4. Överväg Injektioner: För de med perniciös anemi kan B12-injektioner vara nödvändiga.

Ät mat som är rik på Vitamin B12

Vitamin B12 finns naturligt i många animaliska produkter som kött, fisk, fjäderfä och mejeriprodukter. Dessa livsmedel är de rikaste källorna och kan lätt inkluderas i de flesta dietplaner.

För vegetarianer och veganer kan det vara mer utmanande att få tillräckligt med B12 genom kosten. Många växtbaserade livsmedel är berikade med B12, inklusive vissa typer av mjölk och frukostflingor.

Det är viktigt att notera att även om B12 huvudsakligen finns i animaliska produkter, kan en välbalanserad vegetarisk eller vegansk diet som inkluderar B12-berikade livsmedel fortfarande tillgodose behoven.

Här är en tabell över livsmedel som är rika på B12

LivsmedelB12 per PortionB12 per 100g
Nötkött (lever)70,6 µg58,2 µg
Makrill19,5 µg8,7 µg
Sardiner i olja8,94 µg6,8 µg
Ägg (1 helt ägg)2,0 µg8,9 µg
Mjölk (2 dl)1,9 µg1,0 µg
Ost (Cheddar)1,2 µg1,4 µg
Berikade Frukostflingor1,5 µg (varierar)4,0 µg (varierar)
Yoghurt (naturell)1,0 µg0,9 µg
Berikad Sojamjölk2,0 µg (varierar)1,0 µg (varierar)

Observera att mängden B12 kan variera beroende på tillverkare, beredning och produkttyp. Det är alltid en bra idé att kontrollera etiketterna på förpackade livsmedel för att få den mest exakta informationen om B12-innehåll. För de som har speciella kostbehov eller har problem med absorptionen av B12, kan ett samtal med en dietist eller läkare ge ytterligare vägledning och stöd.

B12 Tabletter och Injektioner

För de som inte kan få tillräckligt med B12 genom kosten finns det andra alternativ som tabletter och injektioner. B12-tabletter är vanligt tillgängliga som kosttillskott och kan vara ett bra alternativ för de som följer en vegetarisk eller vegansk diet.

B12-injektioner kan vara nödvändiga för de med medicinska tillstånd som hindrar absorptionen av vitaminet. Dessa injektioner administreras av en vårdgivare och är ett effektivt sätt att behandla allvarlig brist.

Både tabletter och injektioner bör användas under övervakning av en vårdgivare för att säkerställa rätt dosering och förhindra eventuella biverkningar.

Dagligt rekommenderat intag av Vitamin B12

Mängden vitamin B12 en person bör få i sig per dag varierar beroende på ålder, kön och särskilda förhållanden som graviditet eller amning. Här är de rekommenderade dagliga intagen för olika grupper:

Ålder/Kön/GruppRekommenderad Daglig Intag av B12 (µg)
Spädbarn (0–6 månader)0,4
Spädbarn (7–12 månader)0,5
Barn (1–3 år)0,9
Barn (4–8 år)1,2
Barn och Tonåringar (9–13 år)1,8
Tonåringar (14–18 år)2,4
Vuxna (19+ år)2,4
Gravida Kvinnor2,6
Ammande Kvinnor2,8

Dessa värden representerar generella riktlinjer för en frisk befolkning. Individer med särskilda hälsotillstånd eller kostrestriktioner, som veganer eller vegetarianer, kan behöva anpassade rekommendationer. Samråd med en läkare eller dietist kan ge mer personlig och exakt information baserad på dina unika behov och livsstil.

Vad händer om man får i sig för mycket B12 Vitamin?

Även om det är ovanligt, kan för mycket B12 i kroppen vara problematiskt. För mycket B12 kan leda till akne, hjärtklappning och i sällsynta fall kan det också påverka kroppens normala funktion.

Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller vårdgivare innan du börjar ta något tillskott. Att följa rekommenderade doseringar och övervaka eventuella biverkningar kan hjälpa till att förhindra problem relaterade till överdosering.

Hälsoriskerna med att ta för mycket B12 är dock små jämfört med riskerna för brist. Det mesta av överflödigt B12 utsöndras naturligt genom urinen.

B12 och Vegetarianism

B12 är särskilt viktigt för vegetarianer och veganer, eftersom det huvudsakligen finns i animaliska produkter. En B12-brist kan vara särskilt problematisk för dessa grupper och kan leda till anemi och skador på nervsystemet.

För vegetarianer och veganer finns det dock många alternativ för att säkerställa att de får tillräckligt med B12. Många växtbaserade livsmedel är berikade med detta vitamin, och B12-tillskott finns tillgängliga i tabletter eller som injektioner.

Det är alltid bäst att konsultera med en läkare eller näringsexpert för att säkerställa att en vegetarisk eller vegansk diet uppfyller alla näringsbehov, inklusive B12.

B12 För Veganer

För veganer kan B12 vara en utmaning att få genom kosten, eftersom det huvudsakligen finns i animaliska produkter. Brist på B12 kan leda till anemi, trötthet och nervskador, så det är viktigt att veganer är medvetna om sina B12-behov.

Många veganska livsmedel är berikade med B12, och tillskott i form av tabletter eller injektioner kan vara nödvändiga. En näringsexpert eller läkare kan hjälpa till med att utforma en dietplan som uppfyller alla näringsbehov.

Att vara vegan behöver inte innebära en brist på B12. Med rätt planering och medvetenhet om de livsmedel och tillskott som finns tillgängliga, kan veganer njuta av en hälsosam och balanserad kost som inkluderar tillräckligt med B12.

B12 Under Graviditeten

B12 är särskilt viktigt under graviditeten, eftersom det spelar en central roll i fostrets neurologiska utveckling. En brist kan leda till allvarliga hälsoproblem både för mamman och barnet.

Förväntade mödrar som följer en vegetarisk eller vegansk diet bör vara särskilt uppmärksamma på deras B12-intag och kan behöva ta tillskott för att säkerställa att de får tillräckligt.

Under graviditeten kan läkaren rekommendera blodprov för att kontrollera B12-nivåerna och föreslå kostförändringar eller tillskott vid behov. Att hålla B12-nivåerna inom det normala området är viktigt för en hälsosam graviditet.

Vanliga frågor om Vitamin B12

Vad är symtomen på B12 brist?

Symtomen kan inkludera trötthet, förvirring, minnesförlust och domningar i händer och fötter.

Kan man få i sig för mycket B12?

Ja, även om det är ovanligt, kan för mycket B12 leda till vissa problem. Konsultera alltid med en vårdgivare innan du tar tillskott.

Är B12 viktigt för gravida kvinnor?

Ja, både B12 och folsyra är viktiga för en hälsosam graviditet.

Hur får vegetarianer och veganer i sig B12?

Genom b12-tillskott, berikade livsmedel eller b12 injektioner.

Finns det b12 i grönsaker?

B12 finns främst i animaliska produkter. För vegetarianer och veganer kan b12-tillskott eller berikade livsmedel vara nödvändiga.

Läs mer om Vitaminer