Hoppa till innehåll

Vilken mat ska man undvika vid IBS?

BS (Irritable Bowel Syndrome) är ett vanligt tillstånd som kan orsaka olika symtom som magsmärtor, diarré, förstoppning och gasbesvär. Kosten kan vara en viktig faktor i att hantera symtomen vid IBS. I denna artikel kommer vi att titta på vilka matvaror man bör undvika och vilka som är bra att äta om man lider av IBS.

Matvaror att undvika

 • Högfibermat: Fiber kan orsaka gaser och magbesvär hos vissa personer med IBS. Det är viktigt att öka fiberintaget gradvis och dricka tillräckligt med vätska.
 • Fet mat: Fett kan orsaka diarré och förstoppning hos vissa personer med IBS.
 • Mat som orsakar gaser: Vissa matvaror som bönor, lök och broccoli kan orsaka gaser.
 • Mjölkprodukter: Mjölkprodukter kan orsaka diarré eller förstoppning hos vissa personer med IBS.
 • Koffein och alkohol: Dessa kan orsaka symtom som magsmärtor och gasbesvär hos vissa personer med IBS.

Matvaror att äta

 • Lågfibermat: Lågfibermat som ris, pasta och potatis är bra alternativ för personer med IBS.
 • Lågfet mat: Lågfet mat som fisk och kyckling är bra alternativ för personer med IBS.
 • Probiotika: Probiotika kan hjälpa till att förbättra tarmfloran och därmed minska symtomen vid IBS.
 • Glutenfri mat: Gluten kan orsaka symtom som magsmärtor och gasbesvär hos vissa personer med IBS.
 • FODMAP-vänliga matvaror: FODMAP är en typ av kolhydrater som kan orsaka symtom vid IBS. Matvaror som är låga på FODMAP är till exempel bananer, gurka och kyckling.

Måltidsplanering och tips

 • Ät ofta men i små portioner.
 • Öka gradvis intaget av nya matvaror.
 • Föra en matdagbok för att hålla koll på vilka matvaror som orsakar symtom.
 • Rådfråga en dietist.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns ingen diet som passar alla personer med IBS. Det kan vara nödvändigt att prova olika matvaror och se vad som fungerar bäst för den enskilda personen. Det är också viktigt att samarbeta med en läkare eller dietist för att hitta den bästa matplanen för just dig.

Det finns också andra behandlingsmetoder för IBS, såsom mediciner, stresshantering och träning, så det är viktigt att inte bara fokusera på kosten utan att se helheten.

Mat med låg FODMAP är bra för IBS

Enligt en studie från Karolinska Institutet publicerad i British Medical Journal (BMJ) kan en diet som är låg på FODMAP hjälpa till att minska symtomen vid IBS. En annan studie publicerad i World Journal of Gastroenterology visade också att probiotika kan ha positiva effekter på symtomen vid IBS.

Läs vår stora guide till FODMAP Dieten

Sammantaget är det viktigt att vara medveten om vilka matvaror som kan orsaka symtom vid IBS och att prova olika alternativ för att hitta det som fungerar bäst för dig. Rådfråga alltid en läkare eller dietist innan du gör några större förändringar i din kost.

Källor

 • ”Dietary management of irritable bowel syndrome” British Medical Journal (BMJ)
 • ”Probiotics in irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis” World Journal of Gastroenterology.

Vanliga frågor

Vad är de bästa matvalen för personer med IBS?

Det finns ingen exakt diet som passar alla personer med IBS, men generellt är det bra att äta mat som är låg på fiber, låg på fett och låg på FODMAP. Mat som innehåller probiotika, såsom yoghurt och kefir, kan också hjälpa till att lindra symtomen. Glutenfri kost kan också vara bra för vissa personer med IBS.

Vilka matvaror bör jag undvika om jag har IBS?

Det är viktigt att undvika mat som innehåller höga mängder fiber, fett och FODMAP. Matvaror som orsakar gaser, såsom bönor och broccoli, bör också undvikas. Mjölkprodukter kan också orsaka symtom hos vissa personer med IBS, så det kan vara bra att testa att utesluta dessa. Koffein och alkohol bör också undvikas eftersom de kan orsaka symtom som magsmärtor och gasbesvär.

Kan probiotika hjälpa till att lindra symtomen vid IBS?

En del forskning tyder på att probiotika kan hjälpa till att förbättra tarmfloran och därmed minska symtomen vid IBS. Det är däremot viktigt att notera att det inte finns någon entydig evidens och att det kan variera från person till person. Det är därför bra att rådfråga en läkare eller dietist innan man börjar ta probiotika.

Är glutenfri kost bra för personer med IBS?

För vissa personer med IBS kan gluten orsaka symtom som magsmärtor och gasbesvär. Därför kan glutenfri kost vara bra för dessa personer. Det är dock viktigt att notera att glutenfri kost inte är lämplig för alla personer med IBS och att det kan vara svårt att hitta glutenfria alternativ. Därför är det viktigt att rådfråga en läkare eller dietist innan man börjar äta glutenfritt.

Kan en diet som är låg på FODMAP hjälpa till att minska symtomen vid IBS?

En diet som är låg på FODMAP, en typ av kolhydrater, kan hjälpa till att minska symtomen vid IBS. En del forskning tyder på att det kan hjälpa till att lindra symtom som magsmärtor, diarré, gasbesvär och förstoppning. Det är dock viktigt att notera att det kan vara svårt att hålla sig till en sådan diet på lång sikt och att det inte är lämpligt för alla personer med IBS. Därför är det viktigt att rådfråga en läkare eller dietist innan man börjar äta en diet som är låg på FODMAP.

Hur påverkar koffein och alkohol symtomen vid IBS?

Koffein och alkohol kan påverka symtomen vid IBS på olika sätt. Koffein kan orsaka symtom som magsmärtor och gasbesvär medan alkohol kan orsaka diarré och förstoppning. Detta kan variera från person till person och det är därför viktigt att se vad som fungerar bäst för dig. Det är också viktigt att hålla koll på mängden koffein och alkohol man konsumerar.

Är det säkert att äta mjölkprodukter om man har IBS?

Mjölkprodukter kan orsaka symtom hos vissa personer med IBS, såsom diarré eller förstoppning. Därför kan det vara bra att testa att utesluta mjölkprodukter och se om det hjälper till att lindra symtomen. Det är dock viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med kalcium från andra källor om man väljer att utesluta mjölkprodukter.

Kan stress påverka symtomen vid IBS?

Stress kan påverka symtomen vid IBS eftersom det kan orsaka förändringar i tarmfloran och kan också orsaka spänningar i magen. Det är därför viktigt att hitta sätt att hantera stress, såsom avslappning och träning, för att lindra symtomen vid IBS.

Hur kan jag planera mina måltider för att hantera symtomen vid IBS?

Det är viktigt att äta ofta men i små portioner och att öka intaget av nya matvaror gradvis. Det kan också vara bra att föra en matdagbok för att hålla koll på vilka matvaror som orsakar symtom. Rådfråga en dietist för att hitta den bästa matplanen för dig.

Är det bättre att äta ofta men i små portioner eller att äta färre men större måltider om man har IBS?

Det är bättre att äta ofta men i små portioner eftersom det kan hjälpa till att hålla blodsockret jämnt och förhindra att man blir för hungrig, vilket kan orsaka symtom. Det kan också hjälpa till att förhindra att man äter för mycket på en gång, vilket kan orsaka symtom. Det är dock viktigt att se vad som fungerar bäst för dig och att rådfråga en läkare eller dietist om du är osäker.