Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om Selen

Selen är ett spårämne som är viktigt för människors hälsa. Det är involverat i många biologiska processer, inklusive sköldkörtelfunktion, immunförsvar och DNA-syntes.

Trots detta är selenbrist ett vanligt problem runt om i världen. I det här blogginlägget kommer vi att täcka allt du behöver veta om selen, inklusive vad det är, varför det är viktigt, hur man får i sig tillräckligt med det, tecken på brist och mer.

Vad är selen bra för?

Selen skyddar kroppen mot skador från fria radikaler och inflammation.

En av de viktigaste rollerna för selen är att det är en komponent i ett enzym som kallas glutathion peroxidas, som hjälper till att skydda cellerna mot skador från fria radikaler. Selen är också viktigt för sköldkörtelfunktion, eftersom det är en komponent i ett enzym som kallas tyroxin dejodas, som är involverat i produktionen av sköldkörtelhormoner.

Hur får man i sig tillräckligt med Selen?

Det finns två huvudsakliga sätt att få i sig tillräckligt med selen: genom kosten och genom tillskott. Mat som är rik på selen inkluderar nötter, frön, fisk, skaldjur och vissa kött. Vegetabilier som är rik på selen inkluderar sparris, vitkål och svamp.

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av selen varierar beroende på ålder och kön. För vuxna män är RDI 55 mcg per dag, medan det för kvinnor är 45 mcg per dag. Gravida kvinnor bör få 60-70 mcg per dag, medan ammande kvinnor bör få 70-75 mcg per dag.

Det är också möjligt att få i sig tillräckligt med selen genom tillskott. Selentillskott finns tillgängliga i form avtabletter, kapslar och lösningar. Det är viktigt att notera att det finns en övre gräns för selenintag, och det är viktigt att följa doseringen på tillskotten och inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget. Överdosering av selen kan leda till biverkningar som hudutslag, håravfall och trötthet.

Vilka Livsmedel innehåller Selen?

 • Nötter och frön, särskilt cashewnötter, pinjenötter och grynen från sesamfrö.
 • Fisk och skaldjur, särskilt makrill, torsk och ostron.
 • Kött, särskilt nötkött och lammkött.
 • Vegetabilier, särskilt sparris, vitkål och svamp.

Det är viktigt att notera att seleninnehållet i livsmedel kan variera beroende på jordmånens selenhalt. Livsmedel som odlas på jord som är rik på selen kan innehålla mer selen än livsmedel odlade på jord som är selenfattig.

Vilka är tecknen på Selenbrist?

En av de vanligaste orsakerna till selenbrist är en diet som är fattig på selenrika livsmedel. Andra orsaker till selenbrist inkluderar vissa mediciner och sjukdomar, såsom Crohns sjukdom och celiaki.

Tidiga tecken på selenbrist inkluderar trötthet, svaghet, håravfall och hudproblem. Mer allvarliga tecken på selenbrist inkluderar problem med sköldkörtelfunktionen, som kan leda till sådana som hypotyreos eller Hashimotos tyreoidit.

Vilka är Riskgrupperna för Selenbrist?

Vissa grupper människor är mer benägna att lida av selenbrist än andra. Dessa inkluderar:

 • Vegetarianer och veganer, eftersom de utesluter livsmedel som är rika på selen.
 • Gravida och ammande kvinnor, eftersom de har ökade behov av selen.
 • Människor med sjukdomar som Crohns sjukdom och celiaki, eftersom de kan ha svårt att ta upp selen från maten.
 • Människor som tar vissa mediciner, såsom protonpumpshämmare och diuretika, som kan påverka selenabsorptionen.
 • Människor som bor i områden med låg selenhalt i jorden, eftersom det kan påverka seleninnehållet i livsmedel.
 • Människor med ökad risk för fria radikaler skador, som rökare och personer med höga miljöexpositioner.

Vilka är de vanligaste orsakerna till Selenbrist?

Som tidigare nämnts finns det flera orsaker till selenbrist. De vanligaste orsakerna inkluderar:

 • En diet som är fattig på selenrika livsmedel.
 • Sjukdomar som Crohns sjukdom och celiaki, som kan påverka selenabsorptionen.
 • Mediciner som protonpumpshämmare och diuretika, som kan påverka selenabsorptionen.
 • Bosättning i områden med låg selenhalt i jorden.
 • Ökad risk för fria radikaler skador, som rökning och höga miljöexpositioner.

Vilka biverkningar kan man få av för mycket selen?

Överdosering av selen kan leda till biverkningar som hudutslag, håravfall och trötthet. Det kan också orsaka problem med sköldkörtelfunktionen, som kan leda till sådana som hypertyreos eller Graves sjukdom. Överdosering av selen kan också orsaka skador på nervsystemet och njurarna.

Det är viktigt att notera att överdosering av selen är ovanligt eftersom kroppen är bra på att reglera upptaget av det. Men det är fortfarande viktigt att följa doseringen på tillskotten och inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget.

Att få i sig tillräckligt med selen är viktigt för att upprätthålla en bra hälsa. Genom att äta en diet rik på selenrika livsmedel och ta tillskott enligt rekommendationer, kan man undvika brist och dess biverkningar. Det är viktigt att rådfråga en läkare innan man börjar ta ett selentillskott, speciellt om man är gravid eller ammar, eller om man har någon underliggande sjukdom.

Hur mäter man Selen i kroppen?

Det finns flera metoder för att mäta selen i kroppen, inklusive blodprov och hårprov. Blodprovet mäter mängden selen som finns i serumet, medan hårprovet mäter mängden selen som har samlats upp i håret under en viss period.

Blodprovet är den vanligaste metoden för att mäta selen i kroppen och är en enkel och säker procedur. Hårprovet är också ett bra alternativ eftersom det ger en bild av selenintaget under en längre period.

Vilken Dos av Selen är säker att ta?

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av selen varierar beroende på ålder och kön. För vuxna män är RDI 55 mcg per dag, medan det för kvinnor är 45 mcg per dag. Gravida kvinnor bör få 60-70 mcg per dag, medan ammande kvinnor bör få 70-75 mcg per dag.

Det är viktigt att följa doseringen på selentillskotten och inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget. Överdosering av selen kan leda till biverkningar som hudutslag, håravfall och trötthet.

Finns det några interaktioner mellan Selen och andra Vitaminer eller Mineraler?

Selen kan ha interaktioner med vissa andra vitaminer och mineraler. Till exempel kan det påverka absorptionen av jod, ett annat mineral som är viktigt för sköldkörtelfunktionen. Det kan också påverka absorptionen av koppar, ett annat mineral som är viktigt för hälsan.

Det är viktigt att rådfråga en läkare eller en kvalificerad hälsoprofessionell innan man börjar ta ett selentillskott eller något annat tillskott, speciellt om man tar andra mediciner eller har någon underliggande sjukdom.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är selen ett viktigt spårämne för människors hälsa, involverad i många biologiska processer. Selenbrist är ett vanligt problem och kan orsakas av en diet som är fattig på selenrika livsmedel eller vissa mediciner och sjukdomar. Genom att äta en diet rik på selenrika livsmedel och ta tillskott enligt rekommendationer kan man undvika brist och dess biverkningar.

Det är viktigt att vara medveten om sina egna behov av selen och att rådfråga en läkare eller dietist innan man börjar ta ett selentillskott eller något annat tillskott. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella interaktioner mellan selen och andra vitaminer och mineraler och att följa rekommendationerna för dosering. Genom att ta hand om sin selenstatus kan man bidra till att upprätthålla en god hälsa och förebygga bristrelaterade problem.