Hoppa till innehåll

Melatonin Viktnedgång – Reglerar aptiten & Ökar metabolismen

Melatonin Viktnedgång

Melatonin är ett hormon som produceras naturligt av kroppen och hjälper till att reglera sömnnen. Men visste du att melatonin också kan hjälpa överviktiga personer att gå ner i vikt? I detta blogginlägg kommer vi att titta närmare på hur melatonin kan hjälpa till med viktnedgång och vilka andra hälsofördelar som är förknippade med detta hormon.

Vad är Melatonin?

Melatonin är ett hormon som produceras av tallkottkörteln i hjärnan. Det reglerar sömncykeln och påverkar kroppens biologiska klocka. Melatonin frisätts vanligtvis när det blir mörkt och det är därför det kallas ”mörkerhormon”. Det hjälper kroppen att förbereda sig för sömn och hålla en hälsosam sömncykel.

Läs mer om Melatonin:

Melatonin och Viktnedgång

Melatonin är ett hormon som kan hjälpa till med viktnedgång genom att påverka ämnesomsättningen och förbättra sömnkvaliteten. Enligt en studie publicerad i tidskriften Journal of Pineal Research, kan melatonin bidra till minskad fettmassa genom att öka kroppens energiförbrukning och minska bildandet av nya fettceller.

Andra studier har visat att melatonin kan hjälpa till att minska insulinresistens och stabilisera blodsockernivåer, vilket kan vara fördelaktigt för viktnedgång.

Dessutom kan melatonin förbättra sömnkvaliteten och bidra till minskad aptit och lägre kaloriintag. Det är viktigt att påpeka att melatonin inte ska användas som en ersättning för en hälsosam kost och motion, men det kan vara en användbar del av en helhetsstrategi för viktnedgång.

1. Reglerar aptiten

Melatonin kan hjälpa till att reglera aptiten genom att påverka hormoner som leptin och ghrelin. Leptin är ett hormon som signalerar till hjärnan att kroppen är mätt. Ghrelin, å andra sidan, är ett hormon som signalerar till hjärnan att kroppen är hungrig. Melatonin kan bidra till att minska ghrelin-nivåerna och öka leptin-nivåerna, vilket kan leda till minskad aptit och lägre kaloriintag.

2. Förbättrar sömnen

Sömn och vikt är nära relaterade. Brist på sömn kan leda till ökad aptit och minskad förbränning av kalorier. Melatonin kan hjälpa till att förbättra sömnen och därmed minska risken för överätning och viktuppgång.

3. Minskar inflammation

Inflammation kan också bidra till viktökning. Melatonin har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. Detta kan i sin tur leda till minskad risk för viktökning.

4. Melatonin ökar ämnesomsättningen

En högre ämnesomsättning innebär att kroppen förbränner kalorier snabbare, vilket kan hjälpa till med viktnedgång. En ökad ämnesomsättning kan också hjälpa till att minska risken för övervikt och fetma.

En studie publicerad i tidskriften ”Journal of Pineal Research” visade att melatonin kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen hos överviktiga individer. Forskarna delade 35 personer i två grupper. En grupp fick 3 milligram melatonin per dag i åtta veckor, medan den andra gruppen fick en placebo. Efter åtta veckor mätte forskarna ämnesomsättningen hos båda grupperna och fann att de som tagit melatonin hade en signifikant högre ämnesomsättning än placebogruppen.

Det är fortfarande oklart hur melatonin påverkar ämnesomsättningen, men det verkar finnas en koppling mellan melatonin och insulinkänslighet. Insulin är ett hormon som hjälper kroppen att ta upp socker från blodet. Höga nivåer av insulin kan leda till insulinresistens, vilket är en riskfaktor för diabetes och övervikt. Forskning har visat att melatonin kan hjälpa till att öka insulinkänsligheten, vilket kan bidra till en högre ämnesomsättning och viktminskning.

Sammanfattningsvis visar forskning att melatonin kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen, vilket kan bidra till viktminskning och minska risken för övervikt och fetma. Det är fortfarande oklart hur melatonin påverkar ämnesomsättningen, men det verkar finnas en koppling mellan melatonin och insulinkänslighet. Mer forskning behövs för att undersöka denna koppling närmare.

Andra hälsofördelar med Melatonin

Förutom att hjälpa till med viktminskning har melatonin också många andra hälsofördelar. Här är några av dem:

Förbättrar sömnen

Melatonin kan hjälpa till att förbättra sömnen hos personer med sömnproblem. Det kan också hjälpa till att lindra jetlag och andra sömnstörningar.

Minskar ångest och depression

Melatonin kan hjälpa till att minska symtomen på ångest och depression. Detta beror på dess avslappnande effekter och dess förmåga att påverka hjärnans kemiska balans.

Bekämpar fria radikaler

Melatonin har antioxidativa egenskaper och kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler som kan skada celler och orsaka sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.

Minskar symtom på PMS

Melatonin kan också hjälpa till att minska symtomen på premenstruellt syndrom (PMS) såsom humörförändringar och sömnproblem.

Hur man använder Melatonin för viktminskning

Om du vill använda melatonin för viktminskning är det viktigt att rådgöra med en läkare först. Melatonin finns i form av tillskott och det kan vara svårt att veta exakt hur mycket man ska ta. För mycket melatonin kan orsaka biverkningar som huvudvärk, illamående och yrsel.

Om du använder melatonin som tillskott för att hjälpa till med viktminskning, bör du också se till att du får tillräckligt med sömn, tränar regelbundet och äter en hälsosam kost. Melatonin kan hjälpa till att minska aptiten, men det är fortfarande viktigt att du äter hälsosam mat och inte undviker måltider.

Sammanfattning av melatonin viktnedgång

Melatonin kan hjälpa till med viktminskning genom att reglera aptiten, förbättra sömnen och minska inflammation i kroppen. Det kan också ha andra hälsofördelar, som att förbättra sömnen, minska ångest och depression, bekämpa fria radikaler och minska symtom på PMS.

Det är viktigt att påpeka att melatonin inte ska användas som en ersättning för en hälsosam kost och motion. Viktminskning kräver en kombination av en balanserad kost, regelbunden träning och god sömnhygien. Melatonin kan dock användas som en del av en hälsosam livsstil för att stödja viktminskning och förbättra sömnkvaliteten.

Som med alla kosttillskott är det viktigt att rådgöra med en läkare innan man tar melatonin, särskilt om man har en underliggande medicinsk tillstånd eller tar mediciner som kan påverka sömnen. Melatonin kan också orsaka biverkningar som huvudvärk, yrsel och illamående, så det är viktigt att ta rätt dosering och inte överskrida rekommenderad dos.

Källor:

  • National Sleep Foundation. (n.d.). Melatonin and Sleep. https://www.sleepfoundation.org/melatonin-and-sleep
  • Hsieh, M. H., & Schubert, C. R. (2019). Melatonin, circadian sleep, and weight control. Healthy aging research, 8, 1-6.
  • Jiménez-Aranda, A., Fernández-Vázquez, G., Campos, D., Tassi, M., Velasco-Perez, L., Tan, D. X., … & Guerrero, J. M. (2013). Melatonin induces browning of inguinal white adipose tissue in Zucker diabetic fatty rats. Journal of pineal research, 55(4), 416-423.
  • Cardinali, D. P., & Hardeland, R. (2012). Inflammaging, metabolic syndrome and melatonin: a call for treatment studies. Neuroendocrinology letters, 33(6), 640-648.
  • Hsieh, M. H., & Schubert, C. R. (2019). Melatonin, circadian sleep, and weight control. Healthy aging research, 8, 1-6.
  • McMullan, C. J., Curhan, G. C., Schernhammer, E. S., Forman, J. P. (2013). Association of nocturnal melatonin secretion with insulin resistance in nondiabetic young women. American Journal of Epidemiology, 178(2), 231-238.
  • Shimizu, I., Yoshida, Y., Suda, M., Minamino, T. (2018). DNA damage response and metabolic disease. Cellular Metabolism, 27(2), 312-324.

Senaste inläggen