Hoppa till innehåll

10 Ashwagandha Fördelar: Hjälper mot Stress & Ångest

10 Ashwagandha Fördelar

Ashwagandha, som också kallas ”Indisk Ginseng”, är en ört som sedan urminnes tider prisats i Ayurvedisk medicin för dess mångsidiga hälsobringande egenskaper. Denna kraftfulla adaptogen är känd för att ge stöd till kroppens förmåga att hantera stress och ångest. Dessutom är den omtyckt för sin potential att främja vitalitet och fysisk uthållighet, vilket gör den till en viktig del av många människors dagliga hälsorutin.

Fördelarna med ashwagandha sträcker sig dock långt bortom stressreducering. Forskning tyder på att det kan ha positiva effekter på sömnkvalitet, kognitiva funktioner och även sexuell hälsa. Dess förmåga att agera som en naturlig lugnande medel, samtidigt som den stärker kropp och sinne, gör den till en allierad för de som söker en mer harmonisk och hälsosam livsstil. I den här artikeln går vi igenom 10 fördelar med Ashwagandha.

1. Naturlig Stressreducerare

Ashwagandha, vetenskapligt känd som Withania somnifera, är en adaptogen ört, vilket innebär att den hjälper kroppen att hantera stress. Adaptogener fungerar genom att stabilisera fysiologiska processer och främja hemostas, vilket kan minska produktionen av stresshormoner som kortisol. Genom att reglera stresshormoner kan ashwagandha bidra till en känsla av lugn och kontroll.

2. Ångestdämpande Egenskaper

Studier har visat att ashwagandha kan verka ångestdämpande. Detta antas beror på dess förmåga att interagera med GABA-receptorer i hjärnan, vilket är känt för att spela en roll i ångestnivåerna. Regelbundet intag av ashwagandha kan därmed hjälpa individer att hantera symtom på ångest.

3. Förbättrar Sömnkvaliteten

En av de mest uppskattade fördelarna är dess potential att förbättra sömnkvaliteten. Dess lugnande effekt på nervsystemet kan underlätta för människor att slappna av på kvällen och uppnå djupare och mer vilsam sömn.

4. Ökar Mental Klarhet och Fokus

Genom att reducera stress och ångest kan denna ört även ha positiva effekter på den kognitiva funktionen, inklusive förbättrad mental klarhet och koncentrationsförmåga. Detta gör det till ett populärt alternativ för de som söker mental skärpa i arbete eller studier.

5. Stärker Immunförsvaret

Ashwagandha är rikt på antioxidanter som stödjer ett friskt immunförsvar och hjälper kroppen att skydda sig mot patogener. Genom att optimera immunsystemets funktion kan ashwagandha bidra till ökad allmän hälsa och välbefinnande.

6. Främjar Balanserade Energier

Till skillnad från stimulanter som koffein, som kan ge en ojämn energinivå, arbetar ashwagandha subtilt och hjälper till att reglera kroppens energiproduktion. Detta kan leda till en mer balanserad energinivå genom dagen.

7. Stödjer Hjärt-kärlhälsan

Ashwagandha har visat sig ha positiva effekter på hjärt-kärlsystemet, inklusive att hjälpa till att reglera blodtrycket och förbättra hjärtfunktionen, vilket är avgörande för långsiktig hälsa.

8. Inflammationshämmande Egenskaper

De antiinflammatoriska egenskaperna hos ashwagandha kan vara särskilt fördelaktiga för personer med kroniska inflammationstillstånd. Genom att dämpa inflammation kan örten bidra till att lindra smärta och obehag.

9. Stödjer Sexuell Hälsa och Fertilitet

För både män och kvinnor kan ashwagandha erbjuda fördelar relaterade till reproduktiv hälsa, inklusive att agera som en libido-höjare och stödja fertilitet genom att förbättra spermakvaliteten och balansera hormonnivåer.

10. Bidrar till Muskelmassa och Styrka

Ashwagandha kan även ha en positiv inverkan på muskelmassa och styrka, vilket gör den till ett uppskattat tillskott för de som är aktiva och tränar regelbundet.

Ashwagandha dosering

Doseringen kan variera beroende på flera faktorer, inklusive syftet med användningen, individens ålder och hälsotillstånd, samt styrkan på det specifika tillskottet. Generellt rekommenderas det att man börjar med en lägre dos och gradvis ökar till den rekommenderade doseringen för att se hur kroppen reagerar.

Standarddoseringen av Ashwagandha-extrakt är oftast mellan 300 till 500 milligram, upp till två gånger dagligen. För hela torkade rötter, som kan användas för att göra te eller blandas i mat, kan doseringen vara mellan 1 till 2 gram.

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna som ges på tillskottets förpackning, eller de anvisningar som en kvalificerad hälso- eller sjukvårdspersonal ger. Det är också rekommenderat att:

 1. Överskrid inte tillverkarens rekommenderade dos.
 2. Inta tillsammans med mat eller enligt rekommendation, eftersom det kan underlätta matsmältningen och upptaget av örten.
 3. Om du är en förstagångsanvändare, kan det vara klokt att börja med en halv dos för att se hur kroppen reagerar.

Eftersom långsiktig användning av höga doser av Ashwagandha kan ha biverkningar, är det alltid bäst att konsultera med en läkare eller en annan hälsospecialist, speciellt om man redan tar andra läkemedel eller har befintliga medicinska tillstånd.

När upplever man effekt av Ashwaganda?

Effekten av ashwagandha varierar beroende på individens hälsostatus, dosering och kvaliteten på tillskottet. Generellt kan märkbara förändringar upplevas inom två till fyra veckor efter regelbundet intag. Vissa personer kan dock känna av fördelarna tidigare, medan det för andra kan ta längre tid.

Det vanligaste som användare rapporterar är en ökning av allmän energi och mental klarhet, samt en minskning av stress och ångest. En förbättrad sömnkvalitet är också en ofta observerad effekt. Det är viktigt att komma ihåg att ashwagandha inte är en snabbverkande lösning utan snarare bidrar till att stärka kroppens naturliga försvar och balans över tid. Det rekommenderas att konsultera en läkare eller en expert inom hälsokost innan man börjar äta tillskott, speciellt om man redan använder andra mediciner eller tillskott.

Ashwagandha finns som pulver, tabletter, te och extrakt

Ashwagandha är en flexibel ört som kan intas i flera olika former beroende på personliga preferenser och rekommendationer. Här är några av de vanligaste sätten att ta Ashwagandha:

Ashwagandha går att ta som pulver, té, taletter och extrakt
 1. Kapslar och Tabletter: Dessa är bland de mest bekväma formerna av Ashwagandha och är ofta standardiserade till en viss mängd av aktiva beståndsdelar. De är lätta att dosera och passar väl för den som regelbundet är på språng.
 2. Pulver: Ashwagandha pulver kan blandas med vatten, mjölk, eller annan vätska. Det kan även integreras i smoothies eller andra recept. Pulvret kan ha en stark smak som vissa kan finna obehaglig, men det erbjuder en möjlighet att justera doseringen efter eget behov.
 3. Te: Torkade rötter eller pulver av Ashwagandha kan användas för att göra te. Detta är ett lugnande sätt att inta örten och kan kombineras med andra örter för en mer angenäm smak.
 4. Extrakt: Vätskeextrakt eller tinkturer är koncentrerade former av Ashwagandha och kan tas direkt under tungan eller blandas i vatten eller juice.
 5. Topikal Användning: Även om det inte är lika vanligt, finns Ashwagandha i vissa hudvårdsprodukter där det används för dess antagande antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

Ashwagandha Studier

Här går vi igenom några av de studier och forskning på effekten av Ashwagandha som vi använde oss av för att skriva den här artikeln.

 1. Förbättring av fysisk prestation: Forskning publicerad i tidskriften Journal of Functional Morphology and Kinesiology utforskade ashwagandhas effekter på fysisk prestation genom att systematiskt granska och metaanalysera kliniska prövningar upp till år 2020. Studien visade att ashwagandha-tillskott var mer effektivt än placebo för att förbättra fysiska prestandavariabler hos friska män och kvinnor. Detta inkluderade styrka, uthållighet och återhämtning efter träning. Resultaten tyder på att framtida interventioner med ashwagandha kan vara fördelaktiga för dessa utfall. Du kan läsa mer om denna forskning i artikeln: Effekter av Ashwagandha på fysisk prestanda.
 2. Hantering av ångest och stress: En systematisk översyn och metaanalys publicerad i Phytotherapy Research sammanställde resultaten från flera randomiserade kontrollerade prövningar för att bedöma ashwagandhas effekter på ångest och stress. Studien konstaterade att tillskott med ashwagandha signifikant minskade både ångest och stress jämfört med placebo. Denna forskning bidrar till den växande mängden bevis som stöder ashwagandhas användning för att hantera stress och ångest. Mer information finns i artikeln: Ashwagandha och dess effekt på ångest och stress.
 3. Kognitiva funktioner: En dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad studie undersökte ashwagandhas säkerhet och effekt på kognitiva funktioner, stressnivåer, sömnkvalitet och allmänt välbefinnande hos stressade vuxna. Studien, som pågick i 90 dagar, visade att daglig konsumtion av ashwagandha signifikant förbättrade minnet, minskade stressnivåerna och förbättrade sömnkvaliteten utan att rapportera några negativa bieffekter. Detaljer kring studien kan läsas i artikeln: Ashwagandhas påverkan på kognitiva funktioner.
 4. Antiinflammatoriska effekter: En studie publicerad i International Journal of Molecular Medicine utforskade ashwagandhas antiinflammatoriska potential. Forskarna fann att ashwagandha-extrakt kunde hämma proinflammatoriska vägar och reglera cytokinuttryck, vilket tyder på att det kan skydda mot hudinflammation. För att fördjupa dig i studiens resultat, se artikeln: Ashwagandhas antiinflammatoriska verkan.

Vanliga Frågor & Svar

Vad är ashwagandha och hur fungerar det?

Det är en adaptogen ört som traditionellt används inom Ayurvedisk medicin. Den hjälper kroppen att hantera stress genom att stabilisera fysiologiska processer och stödja ett balanserat nervsystem. Det verksamma ämnet är withanolider som tros bidra till dess lugnande effekter på hjärnan och förmågan att modulera stressreaktioner.

Hur tar man ashwagandha och i vilken dos?

Det kan tas i flera former, inklusive pulver, kapslar eller som en vätska extrakt. Doseringen kan variera, men en vanlig dos är mellan 300 till 500 mg extrakt två gånger dagligen. Det är rekommenderat att börja med en lägre dos för att se hur kroppen reagerar och konsultera en hälso- och sjukvårdspersonal före användning.

Kan man gå ned i vikt av ashwagandha?

Ja, det finns vissa studier som tyder på att ashwagandha kan ha en positiv inverkan på viktminskning eller vikthantering. Den adaptogena effekten kan hjälpa till att minska stressrelaterad överätning och bidra till bättre reglering av kortisolnivåerna, vilket i sin tur kan underlätta viktminskning. Dessutom kan det främja ökad muskelmassa och styrka, vilket kan leda till en mer aktiv livsstil och således en kaloriförbränning som understödjer viktminskning.

Finns det några biverkningar eller risker med att ta ashwagandha?

Även om det anses vara säkert för de flesta människor, kan det orsaka biverkningar hos vissa, såsom magbesvär, kräkningar och diarré. Personer med autoimmuna sjukdomar, gravida eller ammande kvinnor och de med specifika hälsotillstånd bör undvika ashwagandha.

Kan man bli trött av ashwagandha?

Ja, i vissa fall kan man uppleva trötthet. Detta beror på de ugnande egenskaper som ofta används för att förbättra sömnkvaliteten, kan det hos en del individer leda till en känsla av trötthet eller sömnighet under dagen, särskilt vid högre doser. Detta är dock en individuell reaktion och alla upplever inte denna effekt.

Läs mer om Kosttillskott och Hälsokost