Hoppa till innehåll
Home » Magnesium Viktuppgång: För Lite kan Orsaka Viktuppgång

Magnesium Viktuppgång: För Lite kan Orsaka Viktuppgång

Magnesium är ett viktigt mineral som spelar en central roll i många kroppsfunktioner. Men frågan om huruvida magnesium kan orsaka viktuppgång har blivit ett ämne för debatt och förvirring. I den här artikeln kommer vi att utforska fakta, avliva myter och undersöka vad forskningen faktiskt säger om magnesium och viktuppgång.

Kan Magnesium orsaka viktuppgång?

Vad är Magnesium?

Magnesium är ett essentiellt mineral som är nödvändigt för över 300 enzymreaktioner i kroppen. Det hjälper till med energiproduktion, muskel- och nervfunktion, blodsockerreglering och mycket mer.

Magnesiums Roll i Kroppen

Magnesium är viktigt för benhälsa, hjärt-kärlsystemet och immunförsvaret. Det är också involverat i metabolismen av fett och kolhydrater, vilket kan ha en inverkan på kroppsvikten.

Kan Magnesium leda till Viktuppgång?

Ja, brist på magnesium kan indirekt leda till viktökning, även om sambandet inte är helt rakt fram. Här är hur det kan hända.

1. Metabolism och Insulinresistens

Magnesium spelar en roll i kroppens metabolism och energiproduktion. Brist på magnesium kan leda till en minskad förmåga att omvandla mat till energi, vilket kan leda till en långsammare ämnesomsättning. Dessutom har forskning visat att låga magnesiumnivåer kan vara kopplade till insulinresistens, ett tillstånd som kan leda till viktökning.

2. Trötthet och Minskad Fysisk Aktivitet

En brist på magnesium kan orsaka trötthet och muskelsvaghet. Detta kan i sin tur leda till minskad fysisk aktivitet och träning, vilket kan bidra till viktökning över tid.

3. Påverkan på Aptiten

Vissa studier har föreslagit att magnesiumbrist kan påverka hormoner som reglerar aptiten, vilket kan leda till ökad hunger och överätning.

Dagligt Rekommenderat Intag (DRI) av Magnesium

Magnesiumbehovet kan variera beroende på ålder, kön, aktivitetsnivå och allmänna hälsotillstånd. Här är de allmänna rekommendationerna för dagligt magnesiumintag som kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam vikt och ämnesomsättning:

ÅldersgruppMänKvinnorGravidaAmmande
1-3 år80 mg80 mg
4-8 år130 mg130 mg
9-13 år240 mg240 mg
14-18 år410 mg360 mg400 mg360 mg
19-30 år400 mg310 mg350 mg310 mg
31 år och äldre420 mg320 mg360 mg320 mg

Gravida och Ammande Kvinnor:

 • Gravida kvinnor kan behöva mer magnesium, beroende på ålder, mellan 350-400 mg per dag.
 • Ammande kvinnor kan också behöva mer, beroende på ålder, mellan 310-360 mg per dag.

Barn och Ungdomar:

 • Magnesiumbehovet hos barn och ungdomar varierar beroende på ålder och kön, med rekommendationer som sträcker sig från 30-410 mg per dag.

Så får du i dig tillräckligt mycket Magnesium genom kosten

Att få i sig tillräckligt med magnesium genom kosten behöver inte vara komplicerat. Här är några steg och tips som kan hjälpa dig att säkerställa att du får i dig den rekommenderade mängden magnesium:

1. Inkludera Magnesiumrika Livsmedel i Din Diet:

 • Gröna Bladgrönsaker: Spenat, mangold och kål.
 • Nötter och Frön: Mandel, cashewnötter och pumpafrön.
 • Fullkornsprodukter: Brunt ris, quinoa och fullkornsbröd.
 • Fisk: Makrill och lax.
 • Bönor och Linser: Svarta bönor och linser.
 • Frukt: Bananer och avokado.

2. Var Medveten om Portionsstorlekar:

 • Lär dig hur mycket av varje livsmedel som behövs för att uppfylla ditt dagliga magnesiumbehov. Det kan variera beroende på livsmedlet.

3. Balansera Din Diet:

 • En varierad kost som inkluderar en blandning av ovanstående livsmedel kommer att hjälpa dig att uppnå ditt dagliga magnesiumbehov.

4. Undvik Förädlat och Raffinerat:

 • Förädlade och raffinerade livsmedel tenderar att ha lägre magnesiuminnehåll. Försök att äta mer hela och obehandlade livsmedel.

5. Konsultera en Expert vid Behov:

 • Om du är osäker på ditt magnesiumintag eller har specifika hälsobehov, kan en näringsexpert eller vårdgivare ge dig skräddarsydda råd.

6. Var Försiktig med Kosttillskott:

 • Magnesiumtillskott kan vara användbara för vissa individer, men de bör endast användas under överinseende av en vårdgivare, eftersom för mycket magnesium kan leda till biverkningar.

Gå ned i Vikt med Keto Dieten

Sammanfattning

Sammanfattningsvis finns det inga direkta bevis som kopplar magnesiumintag med viktuppgång. Tvärtom kan en balanserad nivå av magnesium stödja en hälsosam ämnesomsättning och bidra till viktkontroll. Brist på magnesium kan indirekt påverka vikten genom att påverka ämnesomsättningen och energinivåerna.

Genom att inkludera magnesiumrika livsmedel i kosten och följa de dagliga rekommenderade intagen, kan individer upprätthålla en hälsosam vikt och allmän välbefinnande. Det finns inga konkreta bevis som stöder idén att magnesium skulle orsaka viktuppgång, och myterna kring detta ämne har avlivats genom noggrann forskning och analys.

Källor

 1. Magnesium och Metabolisk Hälsa: Denna översiktsartikel i Nutrients tittar på magnesiums roll i metabolisk hälsa och dess potentiella inverkan på vikt.
 2. Magnesiumintag och Risk för Typ 2-diabetes: Publicerad i Diabetes Care, denna studie undersöker sambandet mellan magnesiumintag och risk för typ 2-diabetes, en faktor som kan påverka vikt.
 3. Magnesiumstatus och Metaboliskt Syndrom: Denna artikel i Journal of Nutrition utforskar hur magnesiumstatus kan vara kopplad till metaboliskt syndrom, som inkluderar faktorer som vikt och ämnesomsättning.
 4. Effekten av Magnesiumtillskott på Insulinresistens: Denna studie i Journal of Human Nutrition and Dietetics undersöker hur magnesiumtillskott kan påverka insulinresistens, en faktor som kan påverka viktuppgång.
 5. Magnesium och Kroppsvikt: En Litteraturöversikt: Denna översikt i Obesity Reviews sammanfattar forskningen kring magnesium och kroppsvikt, inklusive dess potentiella effekter på viktuppgång och -förlust.